Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2008 01:13 - Трябва ми мнение :)
Автор: chyana Категория: Лични дневници   
Прочетен: 643 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 04.09.2008 01:15


Хора вече стигнах до увода. Много се радвам. Мда, сега очаквам някой да попита „ама какъв увод”, след като още преди повече от седмица изврънках как съм потънала до гуша в тая дипломна работа. Е, всъщност се оказа, че увода и заключението се пишат последни. Така че може да се зарадвате за мен, остана още малко и съм готова.

Всъщност повода, по който пиша тук е защото ми трябва мнение. Искам да ви питам като прочетете увода дали на някой би му било интересно за какво става въпрос по-нататък. Да знам дали си заслужва и дали ще заинтригува някого. Щото ако ли не ще трябва да го преработвам. Та трябва ми мнение. Какво да се прави, винаги ми трябват betareader-и (ако някои знае сносен превод на тази дума, моля да ми каже, аз не знам).

Накрая сигурно ще забележите, че не е довършен (или поне тези от вас, които някога са писали дипломна работа). Това е поради простата причина, че вдъхновението ми, както винаги, реши да си тръгне в най-неподходящия момент. И така:

 

След края на Втората световна война се забелязва развитието на един нов вид туризъм, а именно селският. Неговото начало е поставено във Франция. Там хората предпочитат селските райони за осъществяване на своята почивка. В началото този вид туризъм е един от основните практикувани, както в страната, така и извън нея, но постепенно започва да бива изместван от навлизането на морския туризъм. Превръща се в част от т.нар. алтернативен туризъм (като алтернатива на масовия морски и ски туризъм). В момента в западноевропейските странни има нов възход на селския туризъм. Все повече хора предпочитат спокойствието на селската среда пред шумните курорти. Там той обикновено е съчетан с преходи в планината и нощувка в селска къща.

В България алтернативния туризъм направи своите първи стъпки едва в края на ХХ век. През последните години все повече хора се ориентират към него, бягайки от бетонното ни Черноморие. В частност селският туризъм предоставя възможност на градските жители да се върнат към отдавна забравените си корени. Да се откъснат от стреса и шумотевицата на големия град и да се потопят в идиличната селска атмосфера. Тук те имат възможност да се „върнат назад към природата”. В днешно време все повече хора следват „зелената” идея, стремят се да водят екологичен и природосъобразен стил на живот. Какъв по-добър начин да го правят, от това поне за малко да живеят на село, по-близко до земята и нейните хора. От друга страна немалка част от градското население никога не е излизало извън пределите на градската „цивилизация”. За тези хора досегът със селото е една нова реалност разкрила се пред очите им. Човек докоснал се до нея се връща отново и отново.

България предлага чудесни условия за развитието на селски туризъм – невероятна природа, хилядолетни традиции, гостоприемен народ. Не са малко селата в България с развиващ се туризъм. Съществуват и такива кътчета от прекрасната ни родина, криещи огромен потенциал, чакащ да бъде развит. В тази връзка е и целта на настоящата бакалавърска теза – да разкрие потенциалът на едно такова място скътано в Родопа планина – с. Водни пад.

По подробно предмет на бакалавърската теза е да се направи анализ и оценка на ресурсите на с. Водни пад и тяхното използване при бъдещото развитие на селски туризъм. Основните задачи на разработката са първо да изясни какво се разбира под селски туризъм и неговото развитие по света и в България. Второ описани са природните и антропогенни ресурси на страната, във връзка с използването им за селски туризъм, както и основните мотиви водещи до развитието му в България. И трето направена е оценка на потенциала на с. Водни пад, във връзка с възможността за развитието му като дестинация за селски туризъм.

Като методи на изследване са използвани обзор на съществуващи публикации и книги по темата, нормативни актове, електронни източници, направени интервюта, лични наблюдения, анализ и оценка на с. Водни пад чрез метода на SWOT анализ и др.

 

 



Тагове:   мнение,


Гласувай:
0



Предишен постинг

1. hinki - на мен ми харесва ....
04.09.2008 01:32
Учили са ме, че уводът е нещо като широката част на една фуния. въвеждаш читателя в темата и казваш с какво ще го занимаваш в изложението.
Изложението пък трябва да е поредица от факти, наблюдения, примери, които се анализират, за да се докаже тезата на автора.
Заключението пък е обобщение на главните изводи от аналитичната част /изложението/ и ново разширяване на фунията, за да се отвори хоризонта на светлото бъдеще - бляскавите възможности на туй ми ти село Водни пад, като и на цяла България, ако се прегърне алтернативния туризъм.
(уфффф, не прекалявай с оптимизма, бъди реалист, аргументирай си заключението)
;)
Извинявай за назиданията. Знам, че ги знаеш тия работи. Ама душа назидаваща .....
Уводът ти ми харесва. Пази се от дълги фрази и необосновани твърдения.
Успех!!!
цитирай
2. silencemurmur - След края на Втората световна война
04.09.2008 05:22
не им е било до селски туризъм във Франция. Такъв е развит много по-късно. Провери статистики, ако имаш желание. A la campagne хората имат преди всичко частни летни къщи. Част от тях се дават под наем. България има няма само 30 - 35 години закъснение в тази област.

Ако съм в грешка, трябва ти да не си в грешка за дипломата ти. Успех.

Silence
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chyana
Категория: Лични дневници
Прочетен: 10247
Постинги: 3
Коментари: 6
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол